Joulu tulee kalenterittakin

…vaan kalenterin kanssa mukavammin.

Olemme siirtyneet siihen ajanjaksoon, kun lapset heräävät aamuisin normaalia innokkaammin, ajatelmat täyttävät somevirran, ja sähköposti täyttyy päivän tarjouksista. Jokaisella joulua arvostavalla yksilöllä on rivi joulukalentereita pöydällä tai kirjanmerkkinä nettiselaimessa. Jokaisella itseään ja asiakkaitaan kunnioittavalla taholla on oma kalenterinsa, jonka varjolla tunkeutua asiakkaan henkilökohtaiseen tilaan joka päivä, kaksikymmentäneljä kertaa peräkkäin. Mikä mahtava markkinointi-idea. Toivottavasti ovat suunnitelmissaan laskeneet myös sen tappion, mikä seuraa kalenterispämmiin kyllästyneiden asiakkaiden karatessa postituslistoilta.

Jonkunlainen joulukalenteri on kuitenkin kiva piriste pimeisiin päiviin. Minunkin päässäni vilahti jo aamulla ajatus, että iltapäivällä töiden jälkeen saa taas avata luukun. Tässä iässä juttu ei niinkään ole se jännitys, varsinkin kun kalenterinsa voi itse valita ja sitä myöten osaa aika hyvin ennakoida luukkujen takana piileskelevät yllätykset. Enemmänkin on kyse syystä pysähtyä hetkeksi – voi hetkeksi keskittyä ihan vain avaamaan pahvisen luukun, sitä rumasti repäisemättä, ja sitten nauttia löytyneistä herkuista.

Meillä ökyillään tänä vuonna Lakrids by Johan Bülowin kalentereiden kanssa. Ensi vuonna ehkä palaamme tutumpaan toteutukseen, jossa taloutemme toisella jäsenellä on oma erityislaatuinen suklaakalenterinsa. Muutama vuosi sitten siitä tuloutui 22 tavallista ja 2 spesiaalikokoista suklaalevyä – sinä jouluna suklaata oli kuulemma kerrankin riittävästi, jopa jaettavaksi asti. Itselleni olen puolestani usein ostanut joulukuussa jonkun pienen kivan jutun kalenterin korvikkeeksi. Yleensä olen valinnut jotain sellaista, jota ei olisi ehkä muuten tullut ostettua, mutta josta on riittänyt iloa pitkäksi aikaa – uudet korvikset, kiva kirja, tai joku alennusmyynneistä löytynyt mieliteko, jonka hankkiminen on kaivannut hieman lisäperusteluja.

Suunnittelin alun perin tänne blogiin joulukalenteria, tai edes viime vuoden kaltaista neljän luukun adventtikalenteria. Tuntui kuitenkin tarpeettomalta, kun tarjolla on lukuisa määrä erilaisia kalentereita. Olen skipannut käytännössä kaikki ostamiseen houkuttelevat kalenterit, mutta Finnish Design Shopin kalenterista tykkäsin taas. Tuskin päädyn ostamaan yhtään mitään, mutta tuntuu jotenkin reilulta, että tulevien päivien yllätykset ovat jo näkyvillä ja ainoastaan hinta paljastuu oikean päivän myötä. Herkkukalentereista lakritsisen lisäksi tänä vuonna ilahduttaa ystävän antama kivasti toteutettu Pukka-teekalenteri. Tässäkin kalenterissa parasta on, että se suorastaan pakottaa pysähtymään joka ilta hetkeksi teekupin äärelle. Saanpa vielä seuraakin, kun lupasin puolisolle osinkoina teepussin toisen liotuksen.

Omaan jouluuni ei tänä vuonna mahdu yhtäkään näpertelyprojektia, mutta jos kaipaat kivoja ideoita ja inspiraatiota kauniiseen jouluun, seuraa ihmeessä ystäväni uutta joulukalenteriblogia Siihen tarvitaan vain kanelia, kardemummaa ja joulumieltä. Vaikka ajattelin selvitä joulukuun myös leipomatta, tämän päivän luukussa oli polkagris-suklaakakun ohje, jota saatan päätyä testaamaan jonain öisinä tonttuilutunteina.

Kiva hyviin tekoihin ja ajatuksiin aktivoiva vaihtoehtoinen joulukalenteri löytyi Ruotsin kirkon julkaisemana. Kalenteri on tulostettavissa esimerkiksi Uumajan seurakuntien sivuilta ruotsiksi ja englanniksi. Koulukielitaidolla pärjää ja tehtävät ovat varsin helppoja – ensimmäisenä päivänä piti hymyillä jollekin, huomenna pitäisi sanoa jollekin kiitos. Erityisesti odotan 10. päivää, jolloin tehtävänä on lykätä huomiseen jotain, mitä ei tarvitse tehdä tänään.

Lähde: Svenska kyrkan i Umeå

Laadukkaita inspiroivia ajatuksia tarjoilevaa joulukalenteria en ole tälle vuodelle löytänyt. Jos tiedät jonkun hyviä sitaatteja tai huolella pohdittuja omia ajatuksiaan jakavan tahon, vinkkaa ihmeessä kommentteihin. Olen myös haaveillut hyvästä musiikkijoulukalenterista – ehkä sellainen pitäisi toteuttaa ensi vuonna itse.

Joulukalenterin sijaan ajattelin kirjoittaa tänä vuonna julkisen joulukirjeen. Vielä hetken mietin, kenelle sen osoitan. Jos sinulla on tähän joku toive, kommentoi siitäkin. Lupaan harkita kaikkia ehdotuksia.


PS. Kävin muuten katsomassa blogin viime vuoden adventtikalenteria ja niinpä vain ovat samat lupaukset voimassa edelleen. Jos siis olet blogin uudempia lukijoita, käy ihmeessä kurkkaamassa ensimmäinen lupaus. Eikä noiden lupausten mieleen palauttaminen pahaa tee meille muillekaan.