Narsisseja odotellessa

Istun samassa kahvilassa samanlaisten kukkien äärellä. Pöytä on samalla ikkunaseinällä, mutta katson salia toisesta suunnasta. Näkökulmani on muuttunut parin viikon takaisesta. Maailmaa ravisuttaneiden pitkien päivien jälkeen ystävien yhteinen aamupalahetki kantaa uusia merkityksiä.

Rauhallista pysähdystä halkovat syvät pohjavirrat ja keskustelumme seilaa kepeästä kipeään. Keväisen sään ihmettely sulautuu sotaspekulointiin. Avokado-hummussämpylöidemme äärellä pohdimme Ukrainassa odottavaa käsittämätöntä jälleenrakennusurakkaa.

Kriisin mittakaava on selkeytynyt ja alan saada kiinni katastrofin suuruusluokan reunasta. Inhimillisen hädän syvyys ylittää ymmärryksen.

Haemme toisen kupin kahvia ja vaivumme syviin ajatuksiin ympärillämme olevien elämänvaiheista. Yhdet ystävät aloittavat uutta elämänvaihetta eri osoitteissa. Toiset saattoivat juuri lapsensa iäisyysmatkalle.

Tämä maailma on rikki, toteamme. Vaikka löydämme toivon Luojamme lupauksista, niiden kaikkien täyttymisen aika ei ole tässä ja nyt. Elämä ei ole särötön onnenmaa. Kipu, kärsimys ja epätäydellisyys ovat osa ihmisyyttä loppuun asti.

Puhe kiertyy auttamiseen ja omaan arkeemme. Miten vaikea onkaan pyytää apua ja kuinka helposti syntyy tunne velasta. Ehkä sen voisimme oppia tästä – jakaa elämäämme jatkossa avoimemmin. Uskaltaa tarvita toisiamme ja ratkoa arkea yhdessä. Asettua toistemme rinnalle ja kuunnella.

Kaaos on vielä kaukana meistä, vaikka sen vaikutukset alkavat näkyä täälläkin. Nyt on meidän aikamme auttaa sodasta kärsiviä. Ottaa kotiseudullemme saapuvat pakolaiset hyvin vastaan. Lahjoittaa rahaa luotettaville ja tehokkaille avustusorganisaatioille. Rukoilla varjelusta ja rauhaa.

Tuntien edetessä puheensorina ympärillämme lisääntyy. Aurinko lämmittää selkääni ja paistaa vastapäätä istuvia ystäviä silmiin. Elämä näyttäytyy hetken lempeänä.

Jäämme odottamaan orastavaa kevättä ja nurmikosta nousevia narsisseja. Jospa niiden tapaan valo voittaisi myös maailmaa tällä hetkellä dominoivan pimeyden.

#prayforukraine

Lahjoita Ukraina-apuun: Fida International ry